RÄKOR De små skaldjuren innehåller mer än 20 g protein per 100 g – det gör att du håller dig mätt i flera timmar.© Colourbox

Supermat: räkor

Räkor är inte bara gott, det är nyttigt också. Därför kan du frossa i räkor där hemma.

23 maj 2014 av Martin Kreutzer. Recept: Mads Persson.

Supermat De är förvisso små och ser inte mycket ut för världen. Men de ska inte underskattas.

Räkor

är en ypperlig proteinkälla helt i klass med andra proteinbomber som kalkon och nötkött.

Dessutom är fettinnehållet i räkor mycket lågt. Den lilla mängd fett som räkor trots allt innehåller utgörs av nyttiga omega 3-fettsyror som är hälsosamma för hjärtat. Fettsyror har även en antiinflammatorisk påverkan på kroppen, vilket leder till att man t.ex. återhämtar sig effektivare efter hårda träningspass.

Räkornas höga proteininnehåll kommer bäst till sin rätt i en luftig avokadosoppa, som den vi länkar till längre ned. Proteinet gör nämligen att måltiden stannar kvar längre i magsäcken medan det bryts ned till mindre aminosyror. Utan proteinet skulle soppan transporteras snabbare igenom tarmsystemet – och den skulle inte alls mätta lika bra.

Optimal effekt!

  • Bästa valet: Om du kan få tag på färska räkor så ska du passa på. Frysta räkor är dock också ett bra val eftersom även de är mycket näringsrika.
  • Bästa tillagningen: Att snabbsteka räkor är ett bra sätt att tillaga dem eftersom den korta tillagningstiden förhindrar att de torkar ut. Näringsämnena i räkor tar inte heller skada av att kokas, t.ex. i en soppa. För även om räkorna förlorar en del mineraler under kokningsprocessen, så får man i sig dem när man äter soppan.
  • Bästa tillbehören: Avokado är ett perfekt tillbehör till räkor. Eftersom skaldjuren i stort sett är helt fettfria så är det viktigt att ta med en fettkälla för att måltiden ska få en bra näringsbalans. Avokado är ett bra val för både hälsan och hela smakupplevelsen.

Recept på avokadosoppa med färska räkor och chili: Klicka här!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du någon teknikpryl för att registrera din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig