© Colourbox

Supermat: Nötkött

En rejäl köttbit eller en stor skiva oxfilé är inte bara mums för smaklökarna. Kött är också bra för alla trötta muskler efter ett tufft träningspass.

30 april 2014 av Martin Kreutzer

Supermat: Nötkött

Det finns knappast något som är mer macho än en saftig, röd köttbit full av protein. Och den goda nyheten är att det finns all anledning att äta kött efter ett träningspass.

Alla näringsämnen som finns i kött tas nämligen upp snabbt i kroppen, vilket bidrar till att alla muskler som blivit slitna då man tränat kan byggas upp igen. Dessa ämnen behövs också för syretransporten i blodet då massor av vitaminer och mineraler pumpas in i kroppen.

Ett vitamin värt att framhålla lite extra är B-vitamin som behövs för att kroppen ska kunna omvandla kolhydrater, fett och protein till energi för musklerna.

Fördelen med nötkött är också att det finns i en rad olika varianter och att det kan kombineras med nästan allt. Färska grönsaker, potatis och sallader är perfekta som tillbehör till kött.

OPTIMAL EFFEKT!
  • Bästa valet: Djur som gått ute och betat hela sommaren ger det bästa nötköttet. Förutom att motionen är bra för fettmarmoreringen visar analyser att själva fettkvaliteten är hälsosammare. Det bero på att djuren får i sig nyttiga omega 3-fettsyror av gräset och därmed blir också köttet nyttigare.
  • Bästa tillagningen: Beror mycket på köttbiten, men grundläggande är att långtidsstekning i låga temperaturer ger det bästa resultatet. T.ex. kan en hel köttbit stekas några timmar i 120– 150 grader. Den låga värmen gör att utsidan av köttet inte bränns vid. Samtidigt blir hela köttbiten mörare så att varje tugga blir saftig och riktigt smakfull.
  • Bästa tillbehören:Kött är inte bara en utmärkt proteinkälla, det innehåller också en hel del järn. För att utnyttja järnet optimalt är det dock viktigt att måltiden innehåller C-vitamin. C-vitamin kan man bland annat få av ett par hundra gram färskpotatis. Andra C-vitaminrika val är paprika och gröna ärter. De flesta kålsorter passar också utmärkt till saftiga köttbitar.

Recept på långtidsstekt oxfilé med grillad paprika och potatis: Klicka här!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig