© Istock

Supermat: kräftor

Är du på jakt efter en supernyttig proteinbomb så är kräftor ett utmärkt val. Kräftköttet är både saftigt och gott och rikt på näringsämnen som är bra för hälsan.

10 augusti 2019 av Martin Kreutzer

Kräftskivor är populära på middagsbordet i många svenska hem, och de blir riktigt nyttiga om de avnjutes utan allt för stora mängder alkohol. Innanför det hårda kräftskalet finns nämligen många nyttigheter. Kräftan är rik på protein som kvalitetsmässigt liknar de finaste styckningsdelar. Om man både vill bli hyfsat mätt och bygga stora muskler, så är det inte många råvaror som kan matcha denna delikatess.

Fettinnehållet är lågt och av den nyttiga omega 3-typen, som via sina antiinflammatoriska egenskaper ökar skyddet mot eventuella överbelastningsskador som kan uppkomma om man tränar för mycket eller för hårt. Det läckra köttet innehåller dessutom en hel del järn vilket kroppen behöver för att bilda syretransporterande röda blodkroppar. Fler fördelar är selen, som stärker immunförsvaret, E-vitamin samt mängder av värdefulla B-vitaminer.

Optimal effekt!

  • Bästa valet: Det finns knappast något som slår färska kräftor när det gäller smak och konsistens. Men näringsmässigt går det lika bra att välja de frysta varianterna av till exempel havskräftor (jungfruhummer). Nästan alla näringsämnen bevaras nämligen även om kräftorna förvarats frysta.
  • Bästa tillagningen: Allra bäst är att koka kräftorna. Den låga temperaturen och själva tillagningen i vattnet förhindrar omega 3-fettsyrorna från att bli oxiderade. Vid hård stekning/grillning riskerar man däremot att många av de nyttiga fettsyrorna och de hälsofrämjande antioxidanterna försvinner.
  • Bästa tillbehören: Kombinera kräftorna med C-vitaminrika grönsaker. C-vitamin främjar järnupptaget i kroppen och bidrar därigenom till att man får ett maximalt utbyte av det värdefulla mineralet. Eftersom kräftstjärtar är mycket magra passar det bra att lägga till en fettrik källa i måltiden, t.ex. en god veg. olja, avokado eller feta nötter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig