Supernyttig. De tusentals små förgreningarna som finns i broccoli innehåller massor av antioxidanter som bl.a. stärker immunförsvaret.© Colourbox

Supermat: broccoli

Broccoli är bland det nyttigaste man kan tänka sig i grönsaksväg – och det blir ännu bättre när den kombineras med kött.

8 januari 2014 av Martin Kreutzer

En del tycker kanske att

broccoli

inte är mat för riktiga karlar. Då är det bra att veta att broccolins alla goda egenskaper förstärks om man kombinerar den med en stor och matig köttbit. Och det är ingen tvekan om att vi behöver äta mer broccoli.

Grönsaken innehåller nämligen mycket antioxidanter – faktiskt så mycket att den anses vara ett av de nyttigastefödoämnen som finns. Den har därför väckt nyfikenhet hos cancerforskare, och många av dem anser att den kan bidra till att bromsa cancercellernas tillväxt. Det är dock bara en av broccolins många positiva egenskaper.

Broccolins förmåga att hålla förkylningarna stången och förebygga träningsvärk är också värd att nämna. Dessutom är den nyttiga grönsaken både kalorisnål och fiberrik, vilket bidrar till en bra mättnadskänsla.

Optimal effekt!

  • Bästa valet: Färsk broccoli innehåller massor av nyttigheter och är att föredra. I synnerhet innehållet av C-vitamin är betydligt högre i färsk broccoli jämfört med fryst. Välj också gärna den ekologiska varianten – så slipper du besväret med att skölja den för att få bort kvarvarande bekämpningsmedel.
  • Bästa tillagningen: Det bästa tillagningssättet är att ångkoka broccolin en kort stund. Det kokande vattnet dödar eventuella bakterier som finns gömda i grönsakens grenverk. Samtidigt blir broccolin lite mjukare, vilket gör att den blir lättare att äta. Om man blancherar i stället för att koka sönder broccolin så bibehålls också i stort sett alla viktiga antioxidanter.
  • Bästa tillbehören: En av broccolins stora fördelar är dess höga innehåll av C-vitamin som främjar kroppens upptag av järn ur kosten. Det är därför bra att kombinera grönsaken med en köttbit rik på järn. En bonus med den kombinationen är att köttprotein är protein av mycket hög kvalitet. Det förstärker i sin tur värdet av proteinet som broccoli innehåller.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig