Sötpotatis på trästubbe

Passar perfekt i en återhämtningsmåltid efter träning

© iStock

Stärk immunförsvaret med sötpotatis

Sötpotatis, eller batat som knölen också kallas, innehåller mer fibrer än vanlig potatis. Och den söta potatissorten är även rik på andra nyttigheter.

7 februari 2019 av Martin Kreutzer & Anne Larsen

Allt om sötpotatis 

Med 2,7 gram fibrer per 100 gram innehåller sötpotatis nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig potatis. Det är bra för både mättnadskänslan och matsmältningen.

Sötpotatis stärker immunförsvaret

Medan vanlig potatis innehåller stora mängder C-vitamin – som främst finns i skalet på färskpotatis – så är sötpotatis rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret. Sötpotatis innehåller t.ex. nästan lika mycket betakaroten som morötter.

Sötpotatis är bra för skelettet 

Om vi säger kalcium så tänker du kanske på mjölk och ost. Men sötpotatis är faktiskt också rik på mineralet som bl.a. stärker skelettet. Det gör att sötpotatis är bra för personer som inte vill ha – eller inte tål – mejeriprodukter.

Därför smakar sötpotatis sött

Den söta smaken beror främst på att sötpotatis innehåller sockerarter. I motsats till den stärkelse som vanlig potatis innehåller så är sötpotatis sötare. Den ger måltiden en spännande smak och dämpar sötsuget, vilket i sin tur gör att det blir lättare att hålla vikten. Studier visar att om alla smaklökar stimuleras i en måltid så får man en bättre mättnadskänsla.

5 000 varianter av sötpotatis 

Många tänker kanske på en viss typ av rotknöl när de hör ordet batat, men det finns faktiskt över 5 000 olika batat-sorter i världen. De varierar inte bara i storlek utan också i färg, konsistens och näringsinnehåll. 

>> Få massor av tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Smaklig måltid!

 • Bästa valet: Globalt sett finns det massor av olika varianter av batat, men här hemma får vi ofta nöja oss med det som finns i matbutikerna. Om det finns flera sorter att välja på bör du välja den som har den starkaste färgen. Starka färger indikerar att potatisen innehåller mycket antioxidanter, och därför är de färgstarkaste och mest iögonfallande knölarna också de som är bäst för hälsan.

 • Bästa tillagningen: Sötpotatis är tacksam att använda i maten eftersom den kan tillagas på flera olika sätt. Förutom att låta smaksinnet styra kan du också fundera på om du har nytta av rotfruktens alla kolhydrater. Studier visar nämligen att kolhydraterna frigörs dubbelt så snabbt vid ugnsbakning eller stekning jämfört med vid kokning. Ugnspotatis passar därför bra när du behöver energi efter träning.

 • Bästa tillbehören: Kombinera gärna sötpotatis med kött, fisk eller fågel så att proteinet inte påverkar blodsockret för mycket. Och se till att använda fett i maten. I synnerhet betakaroten kräver fett för att det ska kunna tas upp i kroppen. Är du ute och reser och äter sötpotatis på restaurang så bör du se till att den inte serveras i en onyttig pajdeg. Den maträtten är annars populär i många länder.

 • Bästa tajmningen: Generellt gäller det för rotknölar och andra kolhydratrika tillbehör att kroppen kan ta upp bränslet effektivast om musklerna jobbat lite först. Sötpotatis passar bra om man vill fylla på tömda energidepåer efter en löp- eller cykelrunda. Förutom att återhämtningen blir bättre så förhindrar det också en blodsockerstegring som leder till trötthet och att man lägger på sig mer fett.
Recept med kött och sötpotatis

Öka näringsvärdet genom att tillaga lite nyttigare pommes frites av den fiberrika sötpotatisen.

Recept med sötpotatis: Kött med potatis

Ingredienser (2 personer):

300–400 g engelsk rostbiff
2 msk olivolja
500 g sötpotatis
3–4 knivsuddar salt
3–4 knivsuddar svartpeppar


Gör så här

 • Sätt ugnen på 200°.
 • Skär sötpotatisen i stavar.
 • Ugnsstek potatisstavarna med olivolja och krydda med salt och peppar. 
 • Ta ut dem när de har fått en gyllenbrun färg.
 • Krydda köttet med salt och peppar.
 • Stek det en kort stund i en het stekpanna till önskad konsistens.
 • Servera med färsk sparris och eventuellt lite ketchup.

Näringsinnehåll/person:

Energi: 501 kcal
Protein: 41,2 g
Fett: 20,3 g
Kolhydrater: 42,5 g
Kostfibrer: 7,5 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur skyddar du dig mot solen när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig