Läs också

Supermat: lax

© Istock

Makrill är en perfekt D-vitaminkälla

Makrill är en fet och nyttig fisk som innehåller mycket omega-3-fettsyror, A- och D-vitaminer. Näringsmässigt är makrill därför en riktig vinnare.

12 juni 2019 av Martin Kreutzer og Bo Frederiksen.

Det höga innehållet av omega-3-fettsyror är guld värt på flera sätt. De verkar antiinflammatoriskt och skyddar därmed mot olika livsstilssjukdomar och överbelastningsskador. Dessutom utgör de byggstenar för hjärnan.

Proteinet är av högsta kvalitet och lämpar sig därför utmärkt som byggmaterial för musklerna efter hårda träningspass. Dessutom bidrar proteinet till en bra mättnadskänsla och en långsammare matsmältning.

Med sina 8 mikrogram D-vitamin per 100 gram är makrill en utmärkt källa till det för kroppen så viktiga ”solskensvitaminet”, som vi i Sverige lider brist på under vinterhalvåret och som vi behöver få i oss via maten.

Rent näringsmässigt innehåller makrill massor av nyttigheter förutom de ovan nämnda. Fisken innehåller också selen, järn, niacin och en rad andra ämnen som alla spelar en viktig roll för kroppens biokemiska funktioner.

Skinnet kan du ta bort om du inte gillar det. Det finns inga tungt vägande skäl för att äta skinnet när det gäller näringsvärdet. Låt dina smaklökar avgöra om det ska inmundigas eller slängas.

Boosta din makrill!

  • Bästa valet: Färsk makrill är att föredra även om den är dyrare. Rent hälsomässigt är den färska varianten bättre än den rökta varianten och burkmakrill. Föredrar du den sistnämnda bör du vara extra uppmärksam på att det kan finnas konservburkar som har beläggning på insidan som avger det hälsofarliga ämnet BPA. Flera producenter undviker dock att använda det ämnet i sina konserver.
  • Bästa tillagningen: Makrill passar bra att tillaga i ugnen. Om man steker fisken så bör man dock ha låg värme, för i alltför höga temperaturer förstörs en del av fiskoljorna. Rökt makrill är däremot ett sämre val eftersom konserveringsmetoden tillför skadliga ämnen som man helst bör undvika att få i sig. I små mängder är det ofarligt, men om man äter makrill ofta bör man välja andra varianter.
  • Bästa tillbehören: Makrill är en fet fisk och även om fettet är av den nyttiga sorten så innebär det att kalorivärdet blir rätt högt. I praktiken bör makrill därför kombineras med fett- och kalorisnåla tillbehör – t.ex. fullkornsrågbröd med en matig sallad som i sin tur helst bör vara baserad på kål. Det ger en riktigt bra mättnadskänsla och magen får stora mängder kostfibrer att jobba med.
  • Bästa tajmningen: Även om makrill är en bra matvara så bör man undvika att äta den för nära inpå ett träningspass. Då finns det andra, mer lättsmälta, livsmedel som är bättre. Fiskoljan kan t.ex. ge sura uppstötningar och därför är det bättre att äta makrill till lunch om man ska träna senare på eftermiddagen/kvällen. Makrill passar också bra som återhämtningsmat senare på kvällen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig