Recept: Krämig och god blomkålssoppa

Kål är något av det nyttigaste man kan äta. Här är ett recept på en krämig och god blomkålssoppa full med kostfibrer och vitaminer.

23 november 2020 av Anders Karmark

Krämig och god blomkålssoppa med krutonger och färskhackad persilja

Ingredienser till 4 pers: 

●1 stor blomkål (ca 600–800 g)
●2 stora grovhackade lökar
●2 vitöksklyftor
●4 msk olivolja
●2 msk citronsaft
●0,5 tsk rivet citronskal
●8–10 dl vatten
●2 dl fettsnål matlagningsgrädde
●salt och peppar
●4 skivor bröd (gärna torrt)
●1 msk torkad Herbes de Provence 

Garnering

●50 g färskhackad kruspersilja

Gör så här: 

●Skiva brödet i små bitar. Vänd ned brödbitarna med 2 msk olivolja, Herbes de Provence och lite salt. Bred ut dem på en ugnsplåt och grädda dem i ugnen på 180 grader i ca 10–12 min. Rör runt lite i dem 2–3 gånger under tiden. 

●Ta bort bladen från blomkålen och skär bort den nedersta delen av stjälken. Skiva därefter blomkålen i mindre bitar. 

●Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i en kastrull tills löken blir ljusbrun. 

●Tillsätt 8–10 dl vatten, blomkål och rivet citronskal. Låt allt sjuda i 25–30 min. på svag värme.

●Tillsätt matlagningsgrädde och citronsaft och blanda samman allt med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. 

●Servera soppan med krutonger och färsk hackad persilja. 

  Blomkålssoppa med krutonger och färskhackad persilja

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket är ditt favoritredskap till styrketräning

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig