En dynamisk duo: Majs + svamp.

God och nyttig kycklingsoppa

Nyttig mat behöver inte ha en tråkig smak. Det är den här kycklingsoppan ett bevis på. Med hjälp av flera nyttiga ingredienser framhävs den femte och lite underskattade smaken, umami.

16 september 2013 av Martin Kreutzer. Opskrift: Mads Persson.

Det finns en viktig anledning till att den här rätten gör att det vattnas lite extra i munnen. Genom åren har det gjorts en hel del forskning när det gäller den näringsmässiga betydelsen av matens smak, och en av slutsatserna lyder: mättnadskänslan är knuten till måltidens förmåga att stimulera våra fem grundsmaker.

Det innebär att vi instinktivt söker tillfredsställelse genom surt, salt, sött, beskt och den femte smaken, umami. Om vi inte lyckas få med alla smaker i maten så blir vi snabbt hungriga igen. Det kanske verkar lite besvärligt att välja rätt mix av ingredienser, men det är faktiskt inte så svårt eftersom mycket kommer av sig själv.

I den här rätten låter vi t.ex. majs bidra med sötma, medan soja bidrar med salta mineraler. Limefrukten ger både syrlighet och C-vitaminer. Salladslöken ger beska och den proteinrika kycklingen samt svampen bidrar med umami. Alla är enkla ingredienser som ger en god, komplex smak.

Kycklingsoppa med majs + ostronskivling (till 4 personer)

Ingredienser: 4 kycklingbröst i tunna skivor 2–3 msk jordnötsolja 1 färsk röd chili, finhackad 1 tumstor bit färsk ingefära, riven 1 vitlöksklyfta, pressad 1 liter hönsbuljong 4 salladslökar, finhackade 1 burk sockermajs Ca 500 g ostronskivling (eller champinjoner) Saften av två limefrukter 2 msk sojasås 1 knippe färsk koriander

Gör så här:

1. Använd en tjockbottnad gryta och fräs chili, ingefära och vitlök en kort stund i jordnötsoljan.

2. Tillsätt kyckling och stek på hög värme i ca 2–3 min tills kycklingbitarna börjar få färg.

3. Häll över hönsbuljong och koka sakta upp till kokpunkten under lock.

4. När soppan har nått kokpunkten är kycklingen färdig och soppan ska tas från värmen. Tillsätt salladslök, majskorn och ostronskivling och rör runt.

5. Smaksätt med limesaft och soja och strö över rejält med färsk koriander. Servera med ett par skivor bröd till.

Vill du att soppan ska bli ännu fylligare kan du tillsätta fullkornsnudlar.

En dynamisk duo: Majs + svamp

I den här maträtten har vi kombinerat majs med massor av svamp för att få en så bra smaknyans som möjligt. Om man frågar stjärnkockarna så strävar många av dem efter att framhäva umami i sina maträtter. Umamibegreppet kommer ursprungligen från Japan och kan översättas med ordet välsmakande. Umami är efter surt, sött, salt och beskt den femte grundsmaken som vi kan registrera. Majs och svamp (och till viss del också kyckling) är således bra eftersom de innehåller ämnen som glutamat resp. nukleotider, vilka förstärker varandras effekt och ger den intensiva umamismaken. På så sätt skapas en speciell synergi som tveklöst gör att maträtten smakar ännu bättre.

Näringsinnehåll

Energi 697 kcal Protein 51,9 g Kolhydrater 84,6 g – varav kostfibrer 14,5 g Fett 20 g

Innehållet är beräknat till en man som äter en tredjedel av den totala mängden inkl. två skivor rågbröd. Rätten är beräknad för en familj med två vuxna och två barn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig