Fullkornslasagne med keso och spenat: bra mat för återhämtning

Många råvaror blir betydligt nyttigare om man kombinerar dem på rätt sätt. Det gäller t.ex. nötkött och fullkornspasta som utgör basen i den här hälsosamma träningsmåltiden.

30 januari 2019 av Recept: Mads Persson

Vanlig lasagne är ofta både fet, kaloririk och snål på grönsaker. Lasagnen kan dock snabbt förvandlas till en hälsosam träningsmåltid, som bidrar till betydligt bättre återhämtning efter tuffa träningspass.

För att lasagnen ska bli nyttigare behövs det bl.a. en hel del grönsaker i köttfärssåsen. Grönsakerna bidrar till att kalorimängden i rätten minskar och de tillför samtidigt en rad nyttigheter i form av antioxidanter och kostfibrer, vilka stärker immunförsvaret respektive sätter fart på tarmverksamheten.

Den feta bechamelsåsen struntar vi i och ersätter den med en magrare ostsort som ger en bättre mättnadskänsla och som minskar det totala kalorivärdet betydligt.

Även om maträtten – som den beskrivs här – passar bäst som återhämtningsmåltid, så kan du självklart också äta den de dagar du inte tränar. Ev. kan du då strunta i ett par lasagneplattor och lägga på lite mer rivna morötter.

Ingredienser (4 personer) 200 g nötfärs (8–10 %) 250 g lasagneplattor (fullkorn) 1 burk krossade tomater 1 liten burk tomatpuré 2 vitlöksklyftor, pressade 2 vanliga lökar, finhackade 2 morötter, rivna 500 g djupfryst bladspenat 500 g keso (5 %) fettsnål riven ost (ca 15 %) 2 msk rapsolja salt och peppar

Gör så här: Värm olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och rivna morötter 4–5 min.

Tillsätt köttfärsen och fortsätt steka tills allt kött är genomstekt.

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och fryst spenat. Smaksätt med salt och peppar och låt köttfärssåsen sjuda under lock på svag värme i ca 30 minuter.

Ta fram en ugnsfast form och häll lite köttfärssås i botten, därefter lasagneplattor och sedan keso i stället för bechamelsåsosv. Avsluta med att hälla på ännu mer köttfärssås och strö till sist riven ost på toppen.

Grädda lasagnen i ugnen i ca 175 grader i ca 25min. Servera rykande varm med grönsallad till.

En dynamisk kostduo: köttfärs och fullkornspasta

Nötkött och lasagneplattor är ett exempel på en dynamisk duo som i högsta grad bidrar till att en lasagnerätt kan förvandlas till en perfekt återhämtningsmåltid.Den lyckade kombinationen beror först och främst på att kött innehåller en massa protein som behövs för att bygga upp slitna muskler efter ett träningspass. Och musklernas förmåga att kunna ta upp protein blir ännu bättre tack vare lasagneplattorna. Dessutom bidrar fullkornspastan till att de tömda kolhydratdepåerna i musklerna fylls påmed kolhydrater. Med andra ord så bidrar en maträtt som innehåller både kött och pasta till att du återhämtar dig snabbare och effektivare. På så sätt kan du snart vara redo att träna igen.

Näringsinnehåll

Energi 748 kcal Protein 56,2 g Kolhydrater 84,1 g – varav kostfibrer 14,4 g Fett 24 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Följer du ett träningsprogram?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig