Fermenterad rödkål – nyttigt och gott. Efter två veckors fermentering är rödkålen klar att ätas.

© Lisbeth Rose

Fermenterad rödkål – gör så här

Fermentering av rödkål är ett nyttigt och bra alternativ till traditionellt inlagd rödkål. Själva fermenteringen (jäsningen) tar tid – men mjölksyrebakterierna som bildas i fermenterad kål är guld värd för magen. Och så är smaken rund och god. Se receptet här.

1 december 2019

Ingredienser till fermenterad rödkål: Till två glasburkar á 1 liter:

  • 700 g ekologisk rödkål

  • 300 g ekologiska rödbetor

  • 2 msk havssalt

  • 15 nejlikor

  • 1 liter ekologisk rödvindruvssaft/ fruktsaft

  • Vatten efter behov

  • Ett hopvikt rödkålsblad eller halvtjocka skivor av ekologiska rödbetor som lock.

Fermentering: Så gör du fermenterad rödkål

Skiva rödkålen fint eller grovt efter behag. Skala rödbetorna och riv dem grovt mot ett rivjärn.

Blanda rödkål, rödbetor, salt och nejlikor noga i en skål och häll upp i de två glasburkarna. Pressa ned rödkålsblandningen i glasburkarna och fyll på med saft. Komplettera ev. med lite vatten om kålblandningen inte är helt täckt av saften.

Avsluta med att lägga ett hopvikt kålblad eller tjocka rödbetsskivor som "lock" för att trycka ned rödkålen i saften/saltlaken. Lägg en liten eller en sten överst som tyngd, så att innehållet stannar kvar i glasburken – se till att allt är täckt av saften, så att det inte kommer syre till kålen. Förslut glasburkarna väl.

Förvara kålen i rumstemperatur för att ge fermenteringen bästa möjliga förutsättningar.

De första 5–6 dagarna ska du öppna glasburkarna en gång per dag för att lätta på trycket. Under fermenteringen bildas koldioxid som behöver släppas ut.

Efter ca två veckor är fermenteringen av rödkålen färdig – ”al dente” när det gäller konsistensen och med en fantastisk smak. Rödkålen håller sig nu i flera månader, även om konsistensen blir lite mjukare med tiden.

Därför är fermentering av rödkål ett nyttigt alternativ

Traditionellt sett kokar många rödkål, vilket gör att både vitaminer och andra nyttigheter försvinner, och så tillsätter man ättika och socker istället. Inget av det är särskilt bra för hälsan.

Fermenterad rödkål går snabbt att tillaga, den är rundare i smaken och kan användas som tillbehör till många maträtter, i kombination med leverpastej och mycket annat. Dessutom är syrad rödkål full av probiotiska bakterier (mjölksyrebakterier) som är bra för tarmarna och immunförsvaret.

LÄS OCKSÅ: Så nyttigt är rödkål

Uppvärmning av fermenterad rödkål

Ät fermenterad kål som den är, eller värm den skonsamt – så överlever de flesta bakterier från fermenteringen. Gör så här:

Koka upp lite ekologisk druv- eller svartvinbärssaft. Ta kastrullen från spisen och blanda i den fermenterade rödkålen och låt allt stå och dra i 5–10 minuter. Denna metod gör smaken lite rundare.

Källa: Recept m.m från bactibalance.dk

Vad är fermentering?

Fermentering betyder jäsning (kommer av det latinska ordet fermentum som betyder jäsning) – och det är denna process som sker när mikroorganismer omsätter sockerarter och andra organiska molekyler till t.ex. alkohol utan (eller med bara lite) syre. – och Fermentering har använts till framställning och konservering av mat och dryck i årtusenden. Öl, vin, ättika, yoghurt framställs t.ex. via fermentering. Detsamma gäller surströmming.Fermentering kan ske med tillsatta mikroorganismer (jäst eller bakterier) – eller genom att utnyttja de mikroorganismer som finns naturligt i de råvaror som fermenteras. Grönsaker som rödkål innehåller t.ex. mjölksyrebakterier på naturlig väg, och dessa bearbetar och syrar kålen när den fermenteras. Mjölksyrebakterier trivs bra i salta förhållanden utan syre – i motsats till t.ex. mögel. Därför är det viktigt att täcka kålen med saltlaken.Fermentering gör att livsmedlen konserveras – och eftersom fermenterade grönsaker inte värms upp så bibehålls också alla vitaminer. Fermenteringen gör dessutom att det blir lättare för kroppen att ta upp näringsämnen – och tillskottet av probiotiska bakterier bidar till att hålla tarmarna i toppform.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig