© Istock

Stort test: Bästa proteinkakorna och proteindryckerna efter träning

Efter en tuff löprunda eller ett tufft styrkepass skriker musklerna efter protein och kolhydrater. Men vad ska man egentligen äta? Vi har testat 32 olika kostprodukter.

Efter ett hårt träningspass är det viktigt att snabbt få i sig energi. En riktig måltid är allra bäst, men inte alltid praktisk möjlig. Därför finns det mängder av kostprodukter som snabbt ska förse musklerna med protein och kolhydrater – och det kan en proteinkaka göra.

Innehållet är viktigt i en proteinkaka och proteindryck

Vi har testat 32 proteinkakor och proteindrycker. En proteinkaka kan göra mycket stor skillnad. Vissa proteindrycker säljs i portionsstorlekar, medan andra säljs i stora hinkar eller påsar där du själv blandar till en rekommenderad mängd pulver.

Det är proteinet du betalar för

Vi tittar framför allt på innehållet av protein, eftersom det är det som man betalar för och eftersom t.ex. en banan snabbt kan täcka hela behovet av kolhydrater efter din träning. Vi granskar självklart också på priserna i förhållande till innehållet, och vi räknar ut ett specifikt pris på vad man betalar per gram protein i en proteinkaka eller en proteindryck.

Smaken spelar en viktig roll i en proteinkaka och en proteindryck

Vi testar också smak och konsistens i respektive proteinkaka och proteindryck. Smak och upplevelse är förvisso individuell, men vår bedömning ger ändå en indikation om produkterna är goda eller inte. Smakar en proteinkaka eller en proteindryck gott? Eller tvingas man kämpa för att svälja ned en proteinkaka eller proteindryck?

Läs hela testet och se vinnarna i de två kategorierna och få hjälp med att göra ditt eget kvalificerade val när du ska köpa en proteinkaka eller en proteindryck.

Så testar Aktiv Träning

Vi testar marknadens mest relevanta proteinkakor och proteindrycker för att ta reda på och förmedla produkternas styrkor och svagheter, så att du kan göra det mest kvalificerade valet för att köpa den proteinkaka/proteindryck som passar bäst till dig. Vi har låtit ett antal testare provsmaka produkterna efter intensiva konditionspass och tung styrketräning. De har utvärderat om smak och konsistens appellerar till kroppens sinnen efter tuff träning.En näringsmässig bedömning av respektive produkt går som en röd tråd genom hela testet. Där har vi lagt särskild tonvikt på innehållet av protein och kolhydrater. Produkternas allmänna kvalitet – t.ex. mängden tillsatser och kvaliteten på proteinet – har också haft betydelse för helhetsbedömningen av varje enskild proteinkaka och proteindryck.

TESTKRITERIER Vi har testat återhämtningsprodukterna utifrån följande kriterier:

  • Smak: Är produkten lätt att få i sig eller måste man hålla för näsan för att äta/dricka den? Smaken är självklart en subjektiv faktor, men vi sammanfattar testpanelens dom och avslöjar vilka som de flesta tyckte var godast.
  • Näringsämnen: Produkterna ska innehålla rätt mängd protein och kolhydrater för att energibehovet ska täckas efter hårda träningspass. Den omständigheten påverkar självklart bedömningen. Vi tittar också på om produkterna har andra kvaliteter som t.ex. nyttiga råvaror, eller om någon produkt innehåller mycket tillsatser.
  • Konsistens: Vi avslöjar om proteinkakan t.ex. är torr eller för seg – eller om drycken t.ex. är lätt- eller trögflytande trots att den skakats om rejält.

REKOMMENDERADE PORTIONSSTORLEKARVissa drycker säljs i större pulvermängder (i hinkar). Här refererar vi till tillverkarens rekommenderade portionsstorlek.

PRIS Protein är svårare att tillgodogöra sig på andra sätt jämfört med kolhydrater. Därför betygsätter vi vad ett gram protein kostar.

SLUTBEDÖMNING Produktens helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av ovanstående samt hur lätta de är att få i sig efter träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig