© Colourbox

Var rädd om vitaminerna - 4

Kyl maten snabbtOm du inte ska äta den varma maten direkt, så kyl ned den snabbt. När maten håller en temperatur på 30–60 grader är vitaminförlusten som störst. Undvik att lägga grönsaker i vattenKanske brukar du skala morötterna för att därefter lägga dem i blöt i kylskåpet. Det är dock ingen bra idé eftersom vitaminerna helt enkelt sipprar ut i vattnet. Detsamma inträffar om du låter skalad potatis ligga i vatten en längre tid. Drick nypressad juice direkt

23 december 2011

Kyl maten snabbt Om du inte ska äta den varma maten direkt, så kyl ned den snabbt. När maten håller en temperatur på 30–60 grader är vitaminförlusten som störst.

Undvik att lägga grönsaker i vatten Kanske brukar du skala morötterna för att därefter lägga dem i blöt i kylskåpet. Det är dock ingen bra idé eftersom vitaminerna helt enkelt sipprar ut i vattnet. Detsamma inträffar om du låter skalad potatis ligga i vatten en längre tid.

Drick nypressad juice direkt Ju längre du låter en hemmagjord juice stå, desto färre vitaminer kommer den att innehålla. Drick upp juicen direkt efter att du har pressat den.

Undvik snabba mognadsprocesser En del frukter mognar snabbare än andra och blir lätt mosiga. Det gäller t.ex. äpplen, päron, plommon och tomater. Det beror på att de bildar extra mycket av gasen etylen, som snabbar på mognaden. Undvik att blanda äpplen och päron i fruktskålen och håll ”etylenbomberna” borta från annan frukt och grönsaker.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig