Vad är tofu egentligen?
Tofu är en sojabönmassa som är gjord av koagulerad sojamjölk. Den är vanlig i det kinesiska, japanska och koreanska köket.
Konsistensen påminner om mjuka ostar, men kan variera från hårda varianter som passar bra för snabbstekning, till mjukare varianter som passar bra till t.ex. bakning.
Är tofu nyttigt eller inte?
Tofu innehåller protein och är rik på B-vitaminer, järn och kalcium. Tofu är alltså rätt nyttigt – i måttliga mängder.
Det har dock diskuterats en del om det höga innehållet av växtöstrogener i tofu. De kan skydda mot benskörhet och bröstcancer, men kan också vara hälsofarliga i för stora mängder.
Kan tofu ersätta kött?
Vegetarianer äter ofta tofu istället för kött, vilket är naturligt eftersom proteinet är av hög kvalitet som kroppen lätt kan utnyttja.
Det innehåller dock bara 8 gram protein per 100 g tofu, vilket är 40 % av proteininnehållet i kött. Det behövs alltså en hel del tofu för att ersätta ett kycklingbröst eller en köttbit.