© Istock

Kan sojadryck ersätta mjölk?

Är sojadryck ett bra och nyttigt alternativ om man inte tål komjölk?

På senare år har det kommit en rad alternativ till mjölk på marknaden, men det är inte alla som är lika bra. Och det skiljer en del när det gäller innehållet av protein, fett, kolhydrater och kalcium.

Sojadryck är ett mycket bra alternativ då den är berikad med kalcium och på den fronten matchar den mjölken. Dessutom är fördelningen av protein, fett och kolhydrater något bättre jämfört med lättmjölk. Man bör dock vara uppmärksam på att sojadryck är kaloririkare än t.ex. minimjölk. Proteinet är dock av bra kvalitet och motsvarar i stort sett proteinet i komjölk.

tre andra alternativ:

  • Havredryck: Skiljer sig något från vanlig mjölk genom att vara fattig på protein. Dessutom är både kolhydrat- och fettinnehållet oftast något högre. Kalciuminnehållet står och faller med om havredrycken är berikad eller inte.
  • Risdryck: Är i regel ett dåligt alternativ till mjölk. Sockerinnehållet är i nivå med läskedrycker och proteininnehållet är mycket lågt. Eftersom risdryck inte heller innehåller särskilt mycket kalcium, så är det inget vidare bra alternativ till mjölk.
  • Mandeldryck: Påminner på många sätt om havredryck eftersom den är fattig på protein och förhållandevis fet. Kolhydratinnehållet är lågt, vilket i vissa fall kan vara bra.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig