Ät mer fibrer
Något av det bästa man kan göra för hälsan är att äta mycket kostfibrer. Fibrerna som vi får i oss från vegetabiliska livsmedel som grönsaker, frukt och fullkorn gynnar både matsmältningen, vikten och hälsan.
Nu har forskare sammanställt rön från flera studier om kostfibrernas effekt på svåra sjukdomar.
Deras slutsats är att personer som äter mycket kostfibrer minskar risken för hjärtsjukdomar, slaganfall, typ 2-diabetes och tarmcancer med mellan 15 och 30 procent jämfört med dem som äter lite fibrer.
För att få bästa möjliga effekt ska man enligt forskarna äta minst 25–29 gram kostfibrer per dag, vilket rimmar bra med de officiella svenska rekommendationerna som ligger på 25–35 gram.
De flesta av oss äter dock för lite kostfibrer och vi kan därför med fördel välja ännu mer fiberrikt i grönsaksavdelningen och på brödhyllan.
Så ökar du ditt fiberintag
Grönsaker- Högt fiberinnehåll: Grönkål: 6,2 g fibrer per 100 g
- Lågt fiberinnehåll: Gurka: 0,7 g fibrer per 100 g
- Högt fiberinnehåll: Havregryn: 10 g fibrer per 100 g
- Lågt fiberinnehåll: Råris: 4 g fibrer per 100 g
- Högt fiberinnehåll: Mandlar: 12,5 g fibrer per 100 g
- Lågt fiberinnehåll: Paranötter: 5,3 g fibrer per 100 g
- Högt fiberinnehåll: Päron: 3,2 g fibrer per 100 g
- Lågt fiberinnehåll: Äpplejuice: 0,2 fibrer per 100 g
Källa: The Lancet