mad grøntsager gulerod tomat kniv løg rive
© Colourbox

Bevara vitaminerna

Frukt och grönsaker är fullproppade med vitaminer när de skördas, men hur gör man för att bevara alla viktiga vitaminer?

23 december 2011 av Jacob Teilmann og Christian Bitz

Välj råvara efter säsong Ju färskare frukt och grönsaker du köper, desto högre är vitamininnehållet. Genom att välja råvaror efter säsong så ökar chansen att varorna är färska.

Använd frysen och bevara vitaminerna Om du har gott om plats i frysen så ska du passa på att utnyttja det. För nedbrytningen av vitaminerna slutar om man fryser ned matvarorna. Bär kan du till exempel frysa ned direkt, medan grönsaker håller bäst om de får ligga i kokande vatten (förvällas) en kort stund innan du fryser ned dem.

Behåll plasten på gurkan En gurka innehåller, bortsett från lite C-vitaminer, 95 procent vatten. Därför torkar den lätt ut om den ligger framme på köksbordet. Du kan minska risken för att den torkar ut genom att låta den tunna plasten sitta kvar på resten av gurkan när du har skurit upp några skivor. I allmänhet bör frukt och grönsaker förvaras mörkt och svalt. Stick gärna hål i plasten – på så sätt undviker du att det bildas kondens.

Vänta med att hacka Finhackad vitkål förlorar över hälften av sitt C-vitamininnehåll efter bara två timmar i rumstemperatur. Därför kan du bevara fler vitaminer om du väntar med att snitta, skala och hacka grönsakerna så länge som möjligt när du lagar mat. Vänta också med att ta fram frukt och grönsaker tills det är dags att äta. Ljus och luft bryter gradvis ned vitaminerna.

Bevara vitaminerna

Ungefär hälften av vitaminerna riskerar att försvinna om du förvarar råvarorna på fel sätt. Och hela 80 procent av vitaminerna kan försvinna under tillagningen om dina köksrutiner är felaktiga.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig