Ägg är nyttigt – se varför här
Ägg är NYTTIGT!

Sluta oroa dig för kolesterolet, och gläd dig i stället åt att ägg är rikt på protein av bästa kvalitet och massor av nyttiga ämnen.

© Colourbox

Därför är det bra att äta ägg

I forskarkretsar har man efterhand blivit övertygade om att ägg är helt ofarliga. Ägg innehåller många viktiga näringsämnen och passar perfekt som träningskost.

30 oktober 2019 av Martin Kreutzer

Ägg är nyttigt

Vi kan lika gärna börja med att ta hål på myten om att ägg är farligt för ditt kolesterolvärde.

Ägg är nyttiga, entydigt nyttiga och bidrar med massor av nyttigheter. Dessutom är proteinet av så hög kvalitet att man håller sig mätt lång tid efter att ha ätit det.


Ägg är rika på protein av bästa kvalitet

En av äggets största fördelar är dess innehåll av protein, vilket är av bästa kvalitet. Många kommer säkert ihåg Sylvester Stallone, som i filmen Rocky dricker en shake gjord på ägg för att komma i form inför en VM-titelmatch i boxning. Det var faktiskt ingen dum idé och långt ifrån något tomt Hollywoodskvaller.

Ägg är helt enkelt en källa till en näst intill optimal mängd aminosyror som ger extra fart åt kroppens återhämtning efter ett hårt träningspass. I det sammanhanget är ägg också ett bra alternativ till kött, som i stora mängder misstänks vara cancerframkallande.

Till skillnad från kött finns det nämligen inga studier som kopplar ihop ägg med en ökad cancerrisk. Tvärtom visar en annan metaanalys av sambandet mellan ägg och cancer i prostatakörteln att när det gäller japaner, som äter mycket ägg, är risken 30 procent lägre för att man ska drabbas av sjukdomen.

Äggets goda egenskaper:
Järn

Äggulan är rik på järn – ett mineral som behövs för att bilda röda blodkroppar. De är särskilt viktiga för idrottare eftersom de transporterar runt syre i blodet. Forskning visar dessutom att löpare har ett ökat järnbehov. Ett ägg täcker cirka 10 procent av dagsbehovet.

E-vitamin

Vitaminet, som främst finns i gulan, är en stark antioxidant som förhindrar en nedbrytande syreprocess av kroppsvävnad. Detta gäller bl.a. de mikroskopiska skador som sker efter hårda träningspass. I kombination med selen, som ägg också är rikt på, hjälper E-vitamin till med kroppens återhämtning.

Protein

Protein behövs för att reparera musklerna efter krävande träningspass som t.ex. intervallöpning och för att bygga upp muskelvävnad efter styrketräning. Det krävs dock att proteinet innehållerrätt typ av essentiella aminosyror och där är äggen i särklass. Med 6–8 gram protein per ägg får du dessutom lätt i dig de 15–20 gram protein, som är en optimal mängd direkt efter ett träningspass. Allt högvärdigt protein finns både i äggvitan och i gulan.

D-vitamin Näst efter fet fisk och fiskrom är ägg den klart bästa källan till solskensvitaminet D-vitamin. De flesta svenskar har brist på D-vitamin, vilket inte är bra eftersom det behövs för att stärka skelettet. Nyare forskning visar att även muskelstyrkan försämras om man har D-vitaminbrist. Vitaminet finns främst i gulan och det räcker med ett enda ägg för att man ska få i sig 10–12 procent av dagsbehovet. Undersökningar visar att brist på D-vitamin kan kopplas till så vitt skilda sjukdomar som vinterdepression, benskörhet, försvagat immunförsvar och nedsatt muskelstyrka. Tillförseln via kosten är så pass viktig att spanska forskare i en ny studie rekommenderar alla skolbarn att äta ägg för att säkerställa intaget av D-vitamin.

Artikeln fortsätter under prenumerationserbjudandet 

Tillagning av ägg

Det spelar ingen större roll för näringsvärdet hur du tillagar dina ägg. För oavsett om du äter äggen löskokta, hårdkokta, stekta eller som omelett – eller använder ägg i andra maträtter eller bakverk, så får du nytta av alla sunda ämnen som finns i ägg.

T.o.m. råa ägg är okej att äta nuförtiden, eftersom risken för salmonella är så liten nuförtiden att myndigheterna inte längre varnar för att äta råa ägg. Vill du vara helt på den säkra sidan kan det dock fortfarande vara bra att välja pastöriserade ägg i maträtter som innehåller råa ägg.

Löskokta ägg och hårdkokta ägg – koktid

Löskokta ägg passar bra till frukost. Och med hårdkokta ägg på lager har du alltid en bra återhämtningsmåltid i närheten.Kolla in koktiderna för ägg här:

  • Koka upp lite vatten i en liten kastrull. Vattnet ska precis täcka äggen.
  • Prcka ett litet hål i äggen med en nål eller äggpickare – det minskar risken för att äggskalen spricker under kokning.
  • Lägg ned äggen försiktigt i det kokande vattnet, lägg på lock och sänk värmen så att vattnet småkokar
  • Koktid löskokta ägg: Koka äggen i ca 5–6 minuter. (passar till M/L ägg. För mindre ägg räcker det med 4-5 minuter).
  • Koktid hårdkokta ägg: Koka äggen i ca 8–9 minuter. (passar till M/L ägg. För mindre ägg räcker det med 7–8 minuter).
  • Ta upp äggen och skölj dem snabbt i kallt vatten så att de slutar koka – men inuti är ägget fortfarande varmt.

Är ekologiska ägg sundare?

Både ekologiska ägg, sprättägg och ägg från burhöns är rika på sunda ämnen. Valet av ägg handlar först och främst om etik och behandling av hönsen.

En svensk studie visar dock att ekologiska ägg har ett högre innehåll av en del sunda ämnen, t.ex. B12-vitamin.


Hur många kalorier finns det i ägg?

Det finns ca 138 kalorier per 100 gram ägg – eller ca 83 kalorier i ett medelstort ägg på 60 gram.

Ägg mättar otroligt bra. Men eftersom fettinnehållet är relativt högt, så passar det perfekt att kombinera ägg med magra tillbehör, t.ex. grova grönsaker.

Näringsinnehåll i ägg
Näring per 100 g per ägg (60 g)
Energi, kJ i ägg 577 kJ 346 kJ
Energi, kalorier i ägg 138 kcal 83 kcal
Protein i ägg 12,3 g 7,4 g
Kolhydrater i ägg 1,3 g 0,8 g
Kostfibrer i ägg 0,0 g 0,0 g
Fett i ägg 9,3 g 5,6 g
Näringsinnehåll i ekologiska ägg, Källa: Livsmedelsdata, DTU.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig