Fidget Cube hjälper personer att fokusera och behålla koncentrationen
Fidget Cube

Fidget Cube hjälper personer att fokusera och behålla koncentrationen.

© PR

Fidget Cube: Populär leksak mot stress

En liten tärning vid namn Fidget Cube är populär just nu. Kuben kan nämligen motverka stress och rastlöshet.

14 mars 2017 av Christian Thestrup

Om du inte har hört talas om Fidget Cube, så kommer du snart att göra det. Den lilla tärningen har precis tagit världen med storm – inte minst bland personer som har svårt att koncentrera sig eller att hålla händerna eller andra delar av kroppen stilla. Och sådana personer verkar det finnas många av eftersom försäljningen för länge sedan har överstigit en miljon exemplar.

Fidget kan bäst översättas till rastlöshet, och om du själv inte tillhör målgruppen för Fidget Cube, så känner du garanterat någon som gör det. Det är dem som alltid klickar på sin kulspetspenna tusentals gånger, eller konstant vickar på sina ben upp och ned så att allt omkring dem skakar. Ofta är de inte ens medvetna om att de gör det, men förutom att det är irriterande för deras omgivning, så går det också ut över deras egen koncentration, så att de har svårare att fokusera på sitt jobb. Och då kan alltså lilla Fidget Cube vara till stor hjälp. 

En av fördelarna med Fidget Cube är att den är ljudlös
Fidget Cube

En av fördelarna med Fidget Cube är att den är ljudlös.

Vad är Fidget Cube?

Fidget Cube är designad så att varje sida har en liten funktion som kan verka avstressande och hjälpa användaren att fokusera bättre. Fidget Cube är således försedd med:

  • En vridratt. 
  • Tre små hjul och en glatt kula.
  • En joystick.
  • En vanlig stoppknapp.
  • En glatt fördjupning.
  • En sida med fem små knappar – två ljudlösa och tre med klickljud.

Fidget Cube föddes ifjol på sajten Kickstarter. Där kan företagsamma personer presentera sina projektidéer, varefter vem som helst som tror på projektet kan investera i det och därmed hjälpa till att förverkliga idén. När det gäller Fidget Cube behövde de två uppfinnarna, bröderna Matthew och Mark McLachlan, samla in 15 000 dollar. Den summan nådde de snabbt upp till eftersom det var så många som trodde på deras idé. Ja, bröderna lyckades samla in hela 6,5 miljoner dollar, vilket gör att Fidget Cube är ett av de 10 mest populära projekten på Kickstarter någonsin. 

Fidget Cube mot ADHD

Det har efterhand visat sig att Fidget Cube har en målgrupp som är bredare än den som uppfinnarna först hade designat Fidget Cube för. Den lilla prylen har nämligen också slagit igenom hos barn och unga med koncentrationsproblem och diagnoser som ADHD, ADD och autism. För dessa personer kan det vara svårt och extremt energikrävande att koncentrera sig på en uppgift eller ta in ny information – t.ex. i ett klassrum. Men med en pryl som t.ex. en Fidget Cube i handen, så har det visat sig att det är mycket lättare att fokusera.

Här är det dock viktigt att betona att den lilla prylen fungerar som en sekundär aktivitet som inte tar bort fokus från den primära uppgiften, som till exempel kan innebära att följa med i det som sker framme vid tavlan. Dessutom är kuben ljudlös för att den inte ska störa andra, och dess format är litet för att den inte ska dra åt sig uppmärksamhet från andra samtidigt som man ska kunna ta med sig den överallt. På alla dessa områden har Fidget Cube fått högsta betyg.

Se upp för Fidget Cube-kopior

Om du funderar på att skaffa en Fidget Cube, så finns det dock några saker du bör vara uppmärksam på. Medan de två uppfinnarna väntade på att det skulle ticka in tillräckligt med pengar i kassan för att sätta i gång produktionen, så gick det nämligen snabbt upp för andra ”företagsamma” personer – särskilt i Fjärran Östern – att kuben kunde bli en ”storsäljare”. Därför vimlar det av billiga och plastiga kopior på nätet. Det gäller därför att se sig för och tänka på att om något verkar för billigt för att vara sant, så är det nog inte det heller.


Fidget Cube video:

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: