Testa dig själv: får du nog med sömn?

Tillräckligt med sömn är a och o för din energinivå och ditt välbefinnande. Här guidar vi dig till hur du kan testa själv om du får tillräckligt med sömn.

4 november 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Det snabba testet: Känn efter! Mår du bra till vardags och har du varken behov eller lust att sova längre på helgerna? Känner du dig pigg under de flesta av dygnets vakna timmar, och känner du dig bara i undantagsfall sömnig innan läggdags? Ja, då får du nog redan tillräckligt med sömn.

Det avslöjande testet: Ta reda på hur länge det tar för dig att somna. Går det mindre än fem minuter från det du släcker nattdukslampan tills det att du slumrar sött, så har du med stor sannolikhet sömnbrist. För de flesta män tar det cirka en kvart att somna om man har en bra sömnbalans.

Det grundliga testet: Gå till sängs vid samma tid fyra dagar i rad. Undvik att använda väckarklocka och sov tills du vaknar av dig själv. De första tre dygnen använder du sannolikt för att ta igen sömnbristen, medan du den fjärde morgonen får veta hur mycket sömn du egentligen behöver.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig