Hård träning minskar sexlusten

Ingen sexlust? Då tränar du kanske för mycket, menar forskare bakom en ny studie.

28 februari 2017 av Jesper U. Larsen

Män som tränar mycket och intensivt, har mindre sexlust än dem med mer måttliga motionsvanor. Den slutsatsen drar forskare vid University of North Carolina i en ny studie.

Motion har annars rykte om sig att kunna boosta sexlusten. Men den här nya studien visar att det bara gäller till en viss gräns. Det finns en punkt där man tränar så ofta eller hårt att effekten inte längre blir positiv.

Sex och träningsvanor

Forskarna rekryterade mer än 1 100 fysiskt aktiva män, däribland långdistanslöpare, cyklister och andra uthållighetsidrottare.

Männen fick fylla i ett frågeformulär som bl.a. handlade om deras sexvanor, sexlust och tankar om sex. I ett annat formulär fick de sedan svara på frågor om deras träningsvanor.

När forskarna jämförde resultaten syntes ett klart mönster. De män som tränade lätt eller måttligt, visade sig generellt ha en mycket större sexlust än dem som tränade mest och intensivast.

Hur mycket behövs det?

Forskarna hoppas med tiden kunna identifiera mer i detalj hur mycket träning som behövs innan den påverkar sexlusten negativt hos män.

Varför hård träning dämpar vårt libido, har studien inget svar på. Forskarna tror dock att det beror på en kombination av fysisk trötthet och lägre testosteronnivåer efter utmattande träningspass. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du någon teknikpryl för att registrera din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig