© iStockphoto

Så undviker du baksmälla dagen efter

En blöt kväll behöver inte leda till huvudvärk, illamående och torr mun. Vi ger dig de bästa råden före, under och efter festen, så att du undviker baksmälla.

20 november 2019 av Jerk W. Langer.

Så undviker du baksmälla

En blöt kväll riskerar inte bara att resultera i influensaliknande symptom dagen efter. Baksmälla gör också att hjärnan jobbar i slowmotion, visar forskning. Det finns inte så mycket att göra när huvudet dunkar som mest, men här är i alla fall några bra råd som gör att du slipper det värsta obehaget – före, under och efter festen.

FÖRE FESTEN
  • Förvänta dig ingen mirakelkur! Vill du vara helt säker på att vakna utan ett bakrus, är det nu som du ska bestämma dig för att hålla igen.
  • Se till att vara utvilad från start. När du dricker alkohol går det ut över sömnen och har du redan på förhand sömnbrist så förvärras ditt tillstånd.
  • Ät något. Alkohol tas upp snabbare och i större mängder när man dricker på tom mage. Ät därför något innan du blandar den första drinken.

UNDER FESTEN

  • Drick genomskinliga drycker som vitt vin, vodka, gin eller rom. Mörkfärgade drycker som cognac och whisky innehåller congener-ämnen och träsprit, som förvärrar baksmällan betydligt. 
  • Drick ett glas vatten för varje glas alkohol du dricker. Alkoholen gör dig uttorkad och det är ett av skälen till att man blir bakfull. Avsluta också kvällen med ett par glas vatten eller en sportdryck. 
  • Undvik att blanda. Många upplever att bakruset förstärks om man blandar olika alkoholhaltiga drycker. Men att det verkligen skulle förhålla sig så finns det inga bevis för. Man får lita på sina egna erfarenheter. 
  • Ta ett tillskott av nopal-kaktusen. Den mexikanska fikonkaktusen, som finns i brustablett- eller pillerform, kan ev. motverka illamående, torr mun och matleda. Ta det innan du går till sängs.
EFTER FESTEN
  • Värktabletter lindrar den värsta huvudvärken. Välj paracetamol om du har känslig mage; acetylsalicylsyra kan nämligen förvärra magbesvären. Ät lite extra salt.
  • En stadig måltid kan lindra baksmälla. Om du t.ex. äter en stor pastamåltid med kyckling, så transporteras det mer blod till levern som därmed förbränner upp till 30 % mer alkohol, visar en studie.
  • Ha tålamod. Ta det lugnt dagen efter. Titta på en film, ta en tupplur och fyll på dina uttorkade vätskedepåer med vatten, te, fruktjuice (om din mage tål det) och soppa.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig