Nu kommer det snart att sticka till... Immuniteten efter en influensavaccination räcker i 6–12 månader. Men redan sex månader efter vaccineringstillfället har skyddet mot influensa minskat med 50 procent.© iStockphoto

Fem myter om influensavaccination

Det är högsäsong för vaccination mot influensa, men är det överhuvudtaget nödvändigt? Här är fem vanliga myter och missförstånd om influensavaccination.

9 november 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

MYT 1: Vaccinet kan ge dig influensa.

Nej, vaccinet är gjort av inaktiva komponenter som inte kan smitta. Du kan bli trött och få feber 1–2 dagar efteråt, men det är inte influensa. Vaccinet börjar dock verka först efter ett par veckor, så det är möjligt att bli sjuk även efter vaccinationen.

MYT 2: I november är det för sent att vaccinera sig.

Nej. Rekommendationen är att man vaccinerar sig under perioden från oktober till nyår.

MYT 3: Om du får hög feber i flera dagar så är antibiotika nödvändig.

Antibiotika verkar mot bakterier, men inte mot virusinfektioner som t.ex. influensa. Vissa personer kan dock utveckla bakterieinfektioner som följd av influensa. Låt dig undersökas av läkare om symptomen fortsätter och/eller förvärras.

MYT 4: Vaccin blir alltid föråldrat och verkar därför inte lika effektivt mot årets influensa.

Man utveckla nya vaccin varje år med bakgrund av de influensastammar som har dominerat under vintern på södra halvklotet. Vissa år är vaccinet mycket effektivt, andra år är influensastammarna muterade så att vaccinet inte skyddar lika bra.

MYT 5: Det är bättre för hälsan att låta immunförsvaret göra jobbet.

Det stämmer att om man väl har haft influensa, så är kroppen bättre skyddad än om man bara hade fått en vaccinationsspruta. Men influensa kan vara en farlig sjukdom – särskilt om man är över 65 år, kroniskt sjuk, gravid eller kraftigt överviktig. I så fall bör man vaccinera sig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig