© Colourbox

Fakta om immunförsvaret

Selv de bedste kostvaner spiller fallit, hvis du forsømmer at styrke kroppen på andre fronter.

17 september 2019 av Martin Kreutzer

Även de bästa kostvanor kan gå om intet om man inte tar hand om sin kropp på bästa sätt. Vi tipsar om fem faktorer som bidrar till att immunförsvaret blir starkare.

Var rädd om nattsömnen Det är under vilan som kroppen tillgodogör sig dagens fysiska och psykiska belastning. Slarvar man med vilan kommer kroppens immunförsvar att försvagas.

Tänk på hygienen Vintern är högsäsong för förkylningar och det krävs därför en bra hygien. Regelbunden och noggrann handtvätt med tvål är ett bra sätt att undvika förkylningar.

Håll dig i form Regelbunden träning stärker bevisligen immunförsvaret så länge man inte överdriver träningen så att man blir helt utmattad. I samband med det bör man också tänka på att snabbt få av sig sina svettiga och blöta träningskläder.

Minska stressen Det är viktigt att man genom planering och prioritering skapar en tillvaro där man har koll på allt som händer istället för att låta händelseutvecklingen styra. Kronisk stress gör nämligen att immunförsvaret försvagas.

Res söderut En charterresa är en vitamininjektion för kroppen. Rent fysiologiskt gör solen att kroppens produktion av D-vitamin ökar, vilket i sin tur gör att energidepåerna fylls på . En semestertripp gör också att man kan skaffa sig nya och bättre kost- och motionsvanor.

Fakta om immunförsvaret

I immunförsvaret pågår ett komplext samspel mellan vita blodkroppar, anti kroppar, hormoner, enzymer och inflammatoriska cytokiner, som alla samarbetar för att hålla kroppen frisk och kry.

Detta är en krävande uppgift, för även om man bor långt ifrån storstadens förorenade luft och är noga med hygienen, så utsätts kroppen dagligen för angrepp från virus, bakterier, aggressiva syremolekyler, sporer och andra organismer - så kallade antigener. En del av immunförsvarets uppgift är att identifiera organismer som inte hör hemma i kroppen och eliminera dem.

Diarré och kräkningar är två sätt för kroppen att göra sig av med de inkräktare som tagit sig igenom immunförsvaret. Ett annat sätt är att utnyttja de antioxidanter vi får i oss via kosten och låta dessa binda sig till de aggressiva syremolekylerna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du någon teknikpryl för att registrera din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig