Dessa fem saker i ditt hem försämrar din hälsa

Det finns många saker i våra hem som kan verka ofarliga, men som i verkligheten gör oss sjuka och försämrar vår hälsa.

20 juni 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Många av oss är bra på att köpa saker som ska förbättra vår hälsa: t.ex. nya träningskläder, nyttig mat och smarta träningsprylar. Men för att få en bättre hälsa krävs det också att du slänger bort några saker. Se listan nedan!

Gammal tandborste

Du använder din tandborste varje dag, och därför bör den bytas ut ungefär varannan till var tredje månad. Annars borstar du bara runt dina egna bakterier i munnen, och slitna borsthår klarar inte av att göra sitt jobb ordentligt.

Behållare till kontaktlinser

Om du använder månadslinser, så kommer behållaren till dessa efter hand att bli fylld med bakterier. Linsvätska är alltså inte tillräckligt, och du bör därför byta behållare med jämna mellanrum för att undvika ögoninfektioner.

Gammal solkräm

Utgångsdatumet på solkrämen saknar inte betydelse. Efter utgångsdatumet ger solkrämen inte lika bra skydd längre mot den farliga solstrålningen, och både solsveda och snabbare åldrande av huden kan därför bli en realitet.

Använd diskborste

Diskborsten, som vi använder för att ta bort matrester från tallrikar m.m, blir aldrig riktigt torr. Därför är den också perfekt för bakterier. Använd istället en tvättlapp som torkar snabbare, och byt den varannan dag.

Skärbräda av plast

När man använder en skärbräda av plast så blir det små skåror i den. Det är ett perfekt gömställe för bakterier som därför också är svåra att få bort. Skärbrädor av trä innehåller däremot antimikrobiologiska ämnen som skyddar mot en massa ohälsosamma bakterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig