© iStockphoto

Stå upp – lev längre

Vi sitter ihjäl oss! Den alarmerande slutsatsen drar en grupp forskare som har konstaterat att det finns ett mycket starkt samband mellan en rad allvarliga sjukdomar och hur många timmar vi sitter ned.

8 februari 2013

Vi sitter i bilen på väg till jobbet. Vi sitter i timmar på kontoret. Och nuförtiden kan vi till och med – via nätet – både handla mat och göra bankärenden utan att vi behöver resa på oss.

Den moderna livsstilen innebär i hög grad en hel del stillasittande vilket går ut över hälsan. Den slutsatsen drar en grupp amerikanska forskare efter att de tittat närmare på 18 olika studier av konsekvenserna med ett stillasittande liv. Bland annat är risken för att dö i en hjärt-kärlsjukdom nästan dubbelt så stor hos dem som sitter mest, jämfört med som sitter minst.

Den stora risken beror bl.a. på att de stora muskelgrupperna i lår och säte är inaktiva när vi sitter ned. Det påverkar hormonproduktionen och ämnesprocessen så att blodtrycket och kolesterolvärdet stiger. Det positiva är dock att om du reser dig upp ett par gånger i timmen, eller går en runda efter lunchen, så kan du slippa de negativa konsekvenserna.

Source #Diabetologia Journal

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig