Så farligt är det att sitta stilla

Ju fler timmar varje dag du sitter stilla, desto större är risken att du kommer att drabbas av någon allvarlig sjukdom.

14 juli 2014

Vi sitter stilla alldeles för mycket – i bilen, på jobbet och framför teven. Och stillasittandet är farligt för hälsan – även om vi motionerar regelbundet. Här är tre allvarliga sjukdomar som du riskerar att drabbas av om du sitter stilla för mycket.

Diabetes Risken för att få diabetes ökar med 112 procent om du sitter stilla i 10 timmar eller mer varje dag. Det gäller även om du motionerar regelbundet. De få timmar du tränar hårt i gymmet kan inte uppväga de negativa effekterna av alla timmar du sitter stilla. Var tredje svensk stilla åtta timmar eller mer under en vanlig vardag.

Hjärt-kärlsjukdomar Risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar ökar med 147 procent om du sitter stilla i 10 timmar eller mer varje dag. De stora muskelgrupperna i lår och säte är helt inaktiva när vi sitter stilla. Det påverkar hormonproduktionen och ämnesomsättningen, så att blodtrycket blir högre och kolesterolvärdet stiger. Din aptitreglering störs också när du sitter stilla och risken för att du lägger på dig mer fett kring de inre organen ökar.

Cancer Mer fett, speciellt runt de inre organen, påverkar hormonnivåerna i kroppen. Det sätter igång en inflammatorisk process, som i sin tur ökar risken för att utveckla cancer och andra sjukdomar. Individer som har haft stillasittande kontorsjobb i mer än 10 år har dubbelt så stor risk för att få tarmcancer jämfört med individer med ett fysiskt aktivt jobb. Även prostatacancer är vanligare hos individer med ett stillasittande jobb.

Logga in och få några goda råd om hur du kan göra för att övervinna vardagens alla ”sittfällor”.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad vill du uppnå med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig