Kvinna som har ont i låret
© iStock

Därför surnar musklerna till

Du ger full gas på löprundan eller trampar frenetiskt runt pedalerna på racercykeln när det plötsligt tar stopp: mjölksyran har slagit till. Vad hände egentligen? Det reder vi ut här.

22 augusti 2019 av Jesper U. Larsen

Det händer i kroppen

Den muskeltrötthet man t.ex. kan uppleva som ”väggen” under ett maraton, beror på att kroppen efter en längre tids arbete har förbrukat sina kolhydratdepåer (socker). I stället tvingas den ta bränsle från fettdepåerna, vilket är mer ansträngande för kroppen.

Här är tre anledningar till att musklerna surnar till: 

1. Energi utan syre

När man jobbar riktigt hårt, t.ex. under en spurt eller ett styrkepass, får de arbetande musklerna inte tillräckligt med syre. Musklerna tvingas då producera energi utan syre (anaerobt). 

Under denna process ansamlas mjölksyra och andra biprodukter. Denna form av träning kan kroppen inte hålla på med särskilt länge, och efter en stund kommer musklerna att surna till. 

Det kan jämföras med en lugn löp- eller cykeltur då de arbetande musklerna får tillräckligt med syre som de använder för att t.ex. omvandla socker till energi. Det är en lätt och effektiv process som inte är särskilt ansträngande. 

2. Kaliumteorin

En vanlig teori idag är att förändringar av kaliumbalansen gör att musklerna surnar till. Normalt innehåller cellerna stora mängder upplösta kaliumsalter, medan vätskan som omger cellerna innehåller mycket mindre kalium. 

Denna obalans är en förutsättning för att cellerna ska kunna fånga upp och bearbeta de elektriska signaler som hjärnan skickar ut via nerverna för att aktivera musklerna. 

När man jobbar hårt så avger musklerna kalium till vätskan utanför muskelcellerna. Det bromsar signalerna från hjärnan och hämmar musklernas funktion.

3. 30 minuter efteråt

30 minuter till en timme efter avslutat träningspass har i stort sett all mjölksyra försvunnit från musklerna, visar forskning. Det är därför inte ansamlingen av mjölksyra som orsakar den träningsvärk man kan uppleva dagarna efter ett träningspass – också känd som DOMS. 

Det var annars en populär teori under många år. Men precis som när det gäller muskeltrötthet så verkar mjölksyran vara oskyldig även i det fallet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du någon teknikpryl för att registrera din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig