Mand på Mountainbike, Skov, Total

Svett i pannan förebygger prostatacancer

Att gå ut med hunden, ta långa söndagspromenader eller cykla en runda ibland räcker inte för att förebygga prostatacancer. Du måste svettas ordentligt 3–4 gånger i veckan.

19 maj 2010 av Claus Sonne

Det verkar inte alldeles självklart varför motion skulle kunna förebygga cancer, men under de senaste åren har det presenterats flera vetenskapliga bevis för att motion inte bara förebygger utan också kan bromsa utvecklingen av prostatacancer.

70 procent mindre risk

Efter att ha undersökt mer än 47 000 män kunde forskarna som låg bakom amerikanska Health Professionals Follow-Up Study år 2005 avslöja att män över 65 år, som tränar minst tre timmar i veckan, har 70 procent lägre risk att få prostatacancer. De vältränade männen nöjde sig inte bara med en motionsrunda då och då. Nej, de äldre herrarna ägnade sig åt högintensiv motion som löpning, cykling eller simning.

Forskare från Norges teknisknaturvitenskapelige universitet i Trondheim undersökte i sin tur 30 000 män och konstaterade att de mest fysiskt aktiva hade 36 procent lägre risk för att deras prostatacancer skulle spridas efter att den upptäckts. Och forskare från det amerikanska UCLA-universitetet bevisade att man kan få prostatacancerceller att ta livet av sig, om man motionerar elva dagar i sträck med måttlig intensitet och samtidigt äter fettfattigt och fiberrikt.

Varför hjälper motion?

Frågan är bara varför motion hjälper? Och hur mycket motion som behövs? Om vi börjar med mängden så tyder allt på att mottot ”ju mer, desto bättre” passar perfekt i sammanhanget, och att det behövs en relativt tuff träning – gärna 3–4 gånger i veckan med hög intensitet – för att uppnå bäst effekt. Mycket tyder också på att motionen bör vara långvarig – det som normalt kallas uthållighetsträning.

Varför motion förebygger prostatacancer är inte helt lätt att svara på. En orsak kan vara att motion stärker immunförsvaret som därmed kan bekämpa cancercellerna bättre. Motionens påverkan på kroppens halt av könshormonet testosteron verkar också spela en viktig roll. Laboratorieförsök visar också att motion med hög intensitet sätter igång en kemisk process som begränsar produktionen av det farliga insulinliknande hormonet IGF-1. Mycket tyder på att risken för att utveckla prostatacancer ökar om kroppen bildar för mycket IGF-1.

Kolla ditt PSA-värde

Om någon av dina nära anhöriga haft prostatacancer eller något symptom på sjukdomen bör du ta ett blodprov.

Prostatan frisätter bl.a. enzymet PSA i blodet och ju större prostatan är, desto mer PSA finns det i blodet och därmed ökar också risken för att utveckla prostatacancer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig