Cyklist
© Jakob Helbig

Fyra tips som gör att du kan cykla snabbare

Skruva upp din fart med små enkla justeringar. Fintrimma både din cykel och dig själv med några enkla åtgärder som märks mer på din fart än i din plånbok.

5 augusti 2019 av Martin Mogensen

Pedalkraft

Det är ingen billig historia att vara en hängiven cykelmotionär. Vill man ha en lätt racercykel med snabba aerodynamiska kolfiberhjul så finns det nämligen risk att man måste tömma plånboken. Som tur är finns det dock flera enkla och billiga åtgärder som märks direkt när man cyklar.

Här är fyra bra tips som gör att du kan cykla snabbare. 

1. Däcktyp

Hög fart och bra punkteringsskydd är två viktiga parametrar som dock är svåra att förena. De snabbaste däcken är också de sämst skyddade, medan de mest ”punkteringssäkra” är tyngre och långsammare. Valet beror därför på vad du föredrar. Det finns dock mycket att tjäna på att lägga pengarna på bra däck. De väger mindre, rullar snabbare och får inte punktering lika lätt. 

Effekt per kr: 5/6

TIPS! Däck som Continental 4000 S eller Schwalbe One, för ca 250 kr, har en bra balans mellan fart och hållbarhet.

2. Kedja, kassett, kugghjul

Om dessa saker är nedsmutsade, rostiga eller slitna, så går det ut över farten. Kom därför ihåg att rengöra och smörja cykelns rörliga delar.

Effekt per kr: 3/6

TIPS! Kassetter och kugghjul har ofta en livslängd på ca 500 mil, medan en kedja bör bytas efter ca 250 mil.

3. Däcktryck

Däcktryck på upp emot 120 psi (8,3 bar) var tidigare samma sak som hög fart, trodde man. Det har dock visat sig att lägre tryck ger bättre väggrepp – med färre skakningar – och därmed också mer fart.

Effekt per kr: 6/6

TIPS! Rätt däcktryck beror på däckbredd, underlag och vikt. 90–95 psi (6,2–6,5 bar) brukar passa cyklister som väger ca 80 kg med 25 mm-däck på asfalt. Pröva dig fram.

4. Däckbredd

Medan däckbredder på 23 och 25 mm fortfarande är vanligast bland cyklister, så visar ny, avancerad forskning att 28 mm-däck faktiskt är snabbare – särskilt när underlaget är kuperat. De extra milli meterna påverkar alltså inte rullmotståndet negativt – dessutom är bredare däck bekvämare att köra med.

Effekt per kr: 4/6
TIPS! 28 mm-däck kostar och väger lite mer, men man cyklar snabbare med ett lägre däcktryck.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig