Stort test av minipumpar och multiverktyg

Ett bra multiverktyg och en solid cykelpump i miniformat är helt enkelt oumbärligt att ha om man t.ex. får punktering på däcket eller om kedjan går av. Vi har gått igenom utbudet på marknaden och testat 26 produkter som kan spara in en dyr taxiresa.

1 juni 2015 av Martin Kreutzer

Cykelturen kan snabbt förvandlas till en mardröm om man får punktering eller om en skruv plötsligt lossnar. Men om man har med sig en smidig, bra minipump och ett praktiskt multiverktyg går de flesta problem att lösa. Vårt stora test avslöjar dock att det finns stora skillnader mellan de cykelprylar som finns i sportbutikerna.

Det finns t.ex. minipumpar som inte alls klarar av att fylla racerdäcken med ett tillräckligt högt tryck, och pumpar som är otillräckliga när det gäller att fylla mtb-däcken med luft så att de blir farbara. Dessutom visar testet att det finns såväl ergonomiskt väldesignade pumpar som rena nitlotterna. Det gäller därför att välja pump med omsorg.

Detsamma gäller multiverktygen där handhavandet varierar stort mellan modellerna; i vissa fall är t.ex. kedjebrytaren helt oanvändbar. Ofta står valet mellan låg vikt och bra funktion, men de bästa cykelprylarna lyckas trots allt kombinera de egenskaperna.

Hitta ditt nya cykelverktyg och en ny cykelpump

Ladda ned pdf:n nedan och se vårt stora test med 14 mini-cykelpumpar och 12 multiverktyg.

Så testar Aktiv Träning

Att testa multiverktyg och pumpar görs allra bäst i ett laboratorium. Där är det lättare att jämföra olika produkters styrkor och svagheter. På testredaktionen har vi skapat ett eget litet testlabb där alla pumpar har fått visa sin kapacitet genom att vi pumpat upp ett mtb-däck till 2 bar och ett tävlingsdäck till 5 bar, vilket är lagom höga tryck att köra med. Multiverktygen har vi testat på en och samma cykel, där alla skruvar har lossats och dragits åt. Dessutom har vi brutit av och fogat samman en och samma kedja för att utvärdera kedjeverktygets funktion och kvalitet. Som vanligt har produkterna utvärderats av flera testare för att slutbedömningen ska bli så nyanserad och bra som möjligt. Alla våra testare är flitiga hobbymekaniker och antingen erfarna landsvägscyklister eller mountainbikeåkare, som har lagat många cyklar och gjort många mindre reparationer genom åren.

TESTKRITERIER Vi har testat pumpar och multiverktyg utifrån följande kriterier:

  • Hantering: Ligger produkten bra i handen och är det lätt att utföra alla uppgifter? Är det t.ex. lätt att fästa pumpen på slangventilen?
  • Kvalitetsintryck: Är verktygen och pumparna stryktåliga? Även om de flesta verktygen bara används sporadiskt, så är det viktigt att kvaliteten är hög.
  • Primär funktion: Klarar kedjebrytaren av att bryta av kedjan och foga samman den igen? Och hur bra fungerar pumparna när slangarna ska fyllas med luft? När det gäller pumparna har vi mätt hur snabbt de klarar av att fylla en slang med luft och hur högt tryck de kan leverera.
  • Vikt/storlek: Är produkterna tunga och klumpiga eller lätta och kompakta?
  • Pris: Stämmer produkternas pris överens med kvaliteten?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges. De flesta modellerna är dock billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Produkternas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur resp. pryl fungerar i praktiken med tonvikt på olika testkriterier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig