Stort test av 15 cykeldatorer Ladda ned och se det stora testet.

Så väljer du rätt cykeldator

Vilken cykeldator ska man välja? Det beror både på behov och budget. Se här vad du bör vara uppmärksam på när du köper en ny cykeldator.

21 juni 2013

Moderna cykeldatorer innehåller massor av funktioner. Men alla är inte lika viktiga.

Fart: Mäts antingen via en sensor på hjulet eller i dyrare datorer via GPS. En oumbärlig funktion och en grundfunktion i alla cykeldatorer.

Kadens: Mäts via en sensor på vevarmen som registrerar hur många pedaltramp du tar varje minut. En bra funktion som kan hjälpa dig att trampa mer ekonomiskt.

Pulsmätare: Räknar antalet hjärtslag i minuten och mäts via en sensor runt bröstet. Medan farten till stor del beror på vind och terräng, så är pulsen en mycket mer exakt indikator för hur hårt du pressar dig. Används med fördel om du vill träna målinriktat.

Höjdmätare: En del cykeldatorer är försedda med en höjdmätare som kan mäta stigningsprocenten i backar och räkna hur många höjdmeter (antal meter uppför) du kör totalt. En något exklusiv funktion som är bra om du tränar backintervaller eller cyklar i berg.

Här följer fler köpråd inför valet av cykeldator

Storleken: En stor dator med en stor skärm är lätt att överblicka och navigera i. Däremot är den ofta dyrare och tyngre.

Skärmen: Den kan vara svårt att avläsa små siffror i hög fart. Välj en skärm med bra kontrast som tydligt visar den viktigaste informationen.

Knapparna: Knapparna ska vara stora och lätta att trycka in även i hög fart.

Online: Flera datorer kan överföra träningsdata till datorn. Det är guld värt om du följer en viss träningsstruktur eller ett visst program och vill följa din utveckling.

Ladda ned det stora testet med cykeldatorer Aktiv Träning har testat 15 av marknadens bästa cykeldatorer.

Ladda ned pdf:en och läs om den häftiga, men svindyra, testvinnaren och de lite billigare cykeldatorerna som ändå fungerar överraskande bra.

Så testar Aktiv Träning

Slutbedömning: Slutbetygen är en helhetsbedömning från alla testcyklister med tonvikt på funktion, användbarhet och träningsupplevelse.

Alla cykeldatorerna i testet har utvärderats av Aktiv Tränings erfarna testare – både på racercyklar på landsväg och på mountainbikar i terrängen. Alla datorerna har också varit med på bergscykling i Italien. Testarna har bl.a. fokuserat på hur svårt det är att fästa datorn och en eventuell sensor på cyklarna. De har också fokuserat på hur lätt eller svår datorn är att ställa in första gången den används.Hur datorn fungerar till vardags har också värderats högt, eftersom det ska vara lätt att avläsa datorn och inte minst använda den medan man cyklar, utan att uppmärksamheten i trafiken eller i terrängen försämras. Antalet funktioner och möjligheten att kunna uppgradera med pulsbälte, kadenssensor eller andra tillbehör betyder också mycket eftersom det är viktiga faktorer för seriösa motionärer som hela tiden utvecklas och får nya behov. Datorernas tillförlitlighet har mätts på kontrollmätta sträckor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Varför började du med löpning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig