Cykelbyxor: stort test av cykelbyxor 2014

Vilka är de bästa cykelbyxorna och vilka ger dig mest för pengarna? Läs vårt stora test av cykelbyxor och få alla svar.

27 augusti 2014

Det finns

cykelbyxor

för 400 kr och det finns cykelbyxor för drygt 3 000 kr. Men pris och kvalitet hänger inte alltid ihop. Vårt stora test avslöjar t.ex. att du kan få ett par utmärkta cykelbyxor för 650 kr.

Ladda ned vår pdf och se vilka cykelbyxor som passar till dig och din plånbok

Så testar Aktiv Träning

Vår uppgift är att göra allt det som du inte kan göra i sportbutiken. Vi drar på oss cykelshortsen, sitter på cykelsadeln och kör långa och hårda rundor på både landsvägscyklar och mountainbikar. Alla cykelbyxor har testats av flera erfarna cyklister under deras vanliga cykelrundor och på deras egna cyklar och sadlar. Vår målsättning är att skapa en så nyanserad bild som möjligt, men det är viktigt att understryka att i synnerhet sittkuddens komfortnivå i hög grad är en subjektiv bedömning. Kroppsvikt, underlag, sadelns utseende, personliga preferenser, åktempo och flera andra variabler påverkar också slutintrycket. Vi har därför låtit flera testare använda samma byxa – och vi har anlitat flera testare när slutsatserna varit tveksamma. På så sätt har vi få ett gediget helhetsintryck av t.ex. sittkudden och byxornas allmänna kvaliteter.

TESTKRITERIER Cykelbyxorna har testats utifrån följande kriterier – i prioritetsordning:

  • Kuddens komfort: Det är viktigt att kudden avlastar trycket från sadeln mot stjärten. Kuddens uppgift är att dämpa stötar och vibrationer och fördela trycket mot sätet över en större yta.
  • Passform: Byxorna ska sitta bra utan att kännas för strama. Det krävs ett smidigt material och ett anatomiskt korrekt snitt för att byxorna ska sitta riktigt bra på kroppen.
  • Benöppning: Öppningen har betydelse för hur bra byxorna sitter. Det är viktigt att byxbenen inte åker upp. Samtidigt får inte resårbandet vid benöppningarna strama för mycket.
  • Hängslenas konstruktion: Breda, luftiga hängslen ger bäst komfort. Förutsättningen är att snittet är bra och att hängslena är tillräckligt elastiska så att de känns bekväma.

VALUTA FÖR PENGARNA Är byxorna värda pengarna? Testet visar att prislappen inte är någon garant för kvaliteten och åkupplevelsen. I synnerhet så varierar kvaliteten på kudden. Vi värderar helt enkelt hur bra kvalitet man upplever att man får för pengarna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig