Tacks Neo 2T Smart kan fällas ihop och ställas undan. Det lilla framhjulsstödet är stabilt och gör att cykeln står helt rak när man trampar.  

Avancerad home­trainer för kräsna

Tacx Neo 2T Smart är en av marknadens dyraste hometrainers. Men med en smidig och bra körupplevelse, samt flera bra detaljer, så är den också en utmärkt träningsmaskin.

10 december 2019 av Lasse Lyhne


Marknaden för rulltränare har utvecklats rejält på senare år.

80 procent av de rulltränare som säljs idag är s.k. smart-trainers, som förutom att de kan kopplas till en dator erbjuder olika tekniska lösningar för att efterlikna verkligheten. Den utvecklingen har bl.a. Zwift – träningsvärlden online där man kör med och mot andra cyklister på virtuella rundor – gått i bräschen för.

Grusvägar och gatsten

Tacx Neo 2T-trainer är ett exempel på vad den trenden har medfört. Det är en avancerad hometrainer med inbyggd vibrator som efterliknar känslan av att köra på kullersten och grus. Den erbjuder även downhill support vilket innebär att cykeln accelererar när man kör utför – utan att man trampar till på pedalerna. Det är alla bra funktioner, men också rätt gimmickaktiga och knappast något de flesta skulle betala särskilt mycket extra för.

Vad som däremot i betydligt högre grad rättfärdigar det höga priset är kvalitetsintrycket. Det märks att trainern är byggd för att tåla tuffa tag. Den är byggd av ett högkvalitativt material och har bl.a. en avancerad magnetisk styrning. Den står stadigt och framhjulshållaren funkar bra även när man står upp och trampar. Inställningarna är också mycket enkla att göra, och vi lyckades ansluta både trainern, mobilen och datorn på nolltid. 


Snabb justering

Själva körupplevelsen är också bra. Trainern ger med sig en aning, vilket gör att cykeln rör sig i sidled när man trampar. Det ger en mer naturlig körkänsla. Detsamma gäller det smidiga rundtrampet som inte hackar det minsta, vilket annars är vanligt med rulltränare. I det här fallet anpassas motståndet mycket detaljerat, och även små förändringar när det gäller de virtuella stigningsprocenten märks. Det gör att det känns naturligt att cykla också på låg belastning.

Trainern reagerar direkt på fartökningar, och man kan göra utbrytningsförsök utan minsta fördröjning. ERG-mode (då trainern ger ett visst motstånd) känns också exakt och jämnt.

Tyst

Trainern är en av de tystaste vi har testat, och det är bara det sedvanliga ljudet från kedjan och kassetten som hörs.

Neo 2T är försedd med en avancerad sensor som mäter watt samt cykeldynamics i form av kadens och vänster-höger-balans.

Vi jämförde mätningarna med den här modellen med Garmins Vector 3-pedaler och skillnaden var 0,5–1 procent. Klart godkänt!

Pris

Ca 13 000 kr.


SLUTSATS: En utmärkt smarttrainer som erbjuder en bra och mycket tystgående och smidig körupplevelse. Den reagerar snabbt på accelerationer och ger överlag en realistisk cykelkänsla.

+ Kvaliteten, inställningarna, körupplevelsen, den tysta driften.

- Priset är högt och underlagssimuleringen är lite gimmickaktig.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig